Arkadaşlar Cumartesi günü Pcdepo'dan siparişini verdiğim Acer Aspire 5715z model dizüstü sonunda elime ulaştı ve sizlerle bu model hakkındaki ilk izlenimlerimi paylaşmak istiyorum.Daha yeni çıkan bir model olduğu için ben bizzat araştırma yaparken pek fazla bilgiye ulaşamamıştım o nedenle paylaşımda bulunmayı kendime görev biliyorum.Konuya balıklama dalmadan önce dizüstümüzün özelliklerini ve tarafımdan çekilmiş fotolarını verelim.
Temel Bileşenler:
Chipset: Intel GL 960 Express
İşlemci: Intel Pentium Dual Core T2330 (1.6Ghz)
Ekran: 15.4" WXGA CrystalBrite (1280 x 800)
Grafik: Intel GMA X3100 Paylaşımlı (358 Mb'a kadar)
Bellek: 1024Mb DDR2 667Mhz (2*512)
Sabit Disk: 80GB Sata 5400Rpm
Optik Sürücü: DVD Super Multi Double Layer
Ek bileşenler:
İşletim sistemi:Linpus Linux Lisans
Kamera CrystalEye (1.3M piksel)
56K Modem
LAN Fast ethernet
Wireless LAN
PCMCIA ExpressCard / 54 slot
USB 2.0 3 adet
VGA out 1 adet
S-Video TV-out 1 adet
Kart Okuyucu: Yok
Bluetooth: Yok
Ebat / Ağırlık:
Genişlik 366mm
Yükselik 33.6/42.6
derinlik 274mm
Ağırlık 2.80kg
İşletim Sistemi:Linpus Linux Lisans
Yorum:
Öncelikle neden bu modelde karar kıldığımı belirteyim.Benim bakış açımla notebookları ikiye ayrımak mümkün:oyun için olanlar ve ofis için olanlar.Yani eğer oyun oynamayacaksanız çok fazla para saçıp dökmeye gerek yok,temel işlerinizi görsün yeter,oyun oynayacaksanız da paraya kıyacaksınız grafik kartı en sağlamından bir makine alıcaksınız.Ya hep ya hiç mantığı yani. Bu yüzden piyasaya baktığımızda en dip modeller olarak 499$ civarı ve genellikle tek çekirdekli işlemcilere sahip notebookları görüyoruz.Bu kadar da yetersiz olmasın çift çekirdek olsun diyorsanız bir üst katman olan 600-700$ arası notebooklara bakmanız gerekiyor.
Özelliklere baktığımız zaman Harddisk dışında birçok parça idare eder düzeyde,özellikle de ürünün 1Gb Ram'le birlikte gelmesi Xp kullanıcıları açısından fevkalade güzel.İşlemciden bahsedecek olursak ürünümüz çift çekirdekli Dual Core 1.6Ghz bir işlemciye sahip(Core2duo değil!) ve Super PI testinde 36sn gibi bir değer alıyor.Bu noktada Super PI testinin yalnızca tek çekirdeği test ettiğini belirtmeden de geçmeyelim.Dizüstümüzün tümleşik bir webcam'e sahip olması da önemli bir tercih sebebi.
Ürün işletim sistemi olarak linux kurulu olarak geliyor,duyduğum kadarıyla piyasada Vista Starter yüklü olarak da satılıyormuş.Ürünün yanında sadece Vista Driver'ları geliyor(!) ve bu ciddi bir problem.Bu yüzden XP kurulum aşaması bir hayli meşakkatli geçti desem abartmış olmam.Benim makine başında harcadığım saatleri Xp kuracak arkadaşlar da harcamasın diye burada bazı yönergeler vermek istiyorum.Ne de olsa başka insanların tecrübelerini bizzat yaşayarak tecrübe etmek büyük enayiliktir demiş bir büyüğümüz.
Xp kurulumu için gerekli driverları kendim bizzat dün gece upload ettim.Sırasıyla bütün dosyaları çektikten sonra benim numaralandırdığım şekilde kurarsanız bir sıkıntı ile karşılaşmazsınız.
[1]Intel Chipset
[2]VGA Driver
[3]KB888111 High Def. Audio Yaması
[4]Realtek Ses
[5]Modem
[6]Atheros Wireless
[7]Ethernet LAN
Not:linkler ****dir açılmazsa ***** olan yere r a p i d s h a r e yazın.
Yalnız problem çıkması muhtemel konular ses ve modem driveri,ben bir hayli uğraştım bunlarla siz uğraşmayın.Bunları şu şekilde hallediyoruz,ses driveri için öncelikle [3] numaralı KB888111 High Definition audio yamasını kuruyoruz ve daha sonra [4] numaralı Realtek Ses driverimizi kuruyoruz.Bunları yaptıktan sonra muhtemelen makinenizden ses alamayacak kafanızı duvarlara vuracaksınız.Ama siz vurmayın tabi ben sizin yerinize vurdum,hemen aygıt yöneticisine girip sarı ünlem işaretli,yani problemli "PCI Device" aracına sağ tıklayıp "Sürücüyü Güncelleştir" diyerekten C:Program Files/Realtek/Install Shield adlı dosyayı gösteriyorsunuz ve aletimiz ses vermeye başlıyor.
[5] numaralı modem driverını ise bu şekilde kuramıyoruz tamamen manuel olarak halletmemiz gerekiyor.Aşağıdaki resimdeki yönergeyi takip edip modemlere tıklayıp "disketi var" diyerek modem driverinizin bulunduğu dizini göstermeniz gerekiyor.
Ürünün negatif olarak değerlendirebileceğimiz tek parçası AC adaptörü,şarj esnasında ince bir ses çıkarıyor çekilen amper miktarıyla doğru orantılı olarak.Bundan önce Amd işlemcili bir notebook kullanmış bir insan olarak ürünün gayet serin ve sessiz çalıştığını söyleyebilirim.Hatta bazen fanın çalışıp çalışmadığı konusunda şüpheye düşüyorum.
alıntıdır.

News