Dizüstü pil ömrünü artırmanın yolları..

Diğer kategorilere girmeyen konuları bu başlık altında dilediğiniz şekilde tartışabilirsiniz.

Dizüstü pil ömrünü artırmanın yolları..

Mesajgönderen ensiformis » 20 Kas 2008, 20:05

Kritik çalışma saatlerinde az kalan dizüstü pilini etkili bir şekilde kullanmak istiyorsanız bazı noktalara dikkat etmelisiniz.

Seyahat esnasında veya dizüstü bilgisayarınızın pilini şarj edemeyeceğiniz durumlarda elinizdeki işin yarım kalmaması için daha etkili bir kullanım tarzı benimsemelisiniz. Gerek yazılımsal gerek donanımsal olmak üzere bazı dikkat etmeniz gereken noktalar, taşınabilir bilgisayarınızın pil ömrünü artırabilirsiniz. İşte uygulayabilecekleriniz:

Ekran aydınlatmasını kısın
Neredeyse tüm dizüstü bilgisayarlar ekran ışığı ayarı sunar. Hatta bazıları işlemci ve fan sistemini de kontrol etme imkanı verir. Pilde çalışırken bu ayarları çalışmanızı rahatsız etmeyecek seviyeye düşürerek pil ömrünü uzatabilirsiniz. Ekran ışığı en çok enerji tüketen özellikler arasındadır.

Arka planda çalışan uygulamaları kapatın
Bilgisayarı pilde kullanırken arka planda çalışan iTunes veya Desktop Search gibi uygulamaları mutlaka kapatın. Çünkü dizinleme (indexing) gibi işlemler sıklıkla işlemciyi yorduğundan pil ömrünü azaltırlar.

Harici cihazları çıkarın
Kullanmadığınız harici cihazları bilgisayara bağlı tutmayın. USB cihazlar (fare dahil), Wi-Fi anteni gibi cihazlar ihtiyaç duyduğu enerjiyi bilgisayarın pilinden çekeceğinden bunları bağlamayın.

Daha fazla RAM ekleyin
Dizüstü bilgisayarınızda yüksek RAM kapasitesi tercih ederseniz uygulamalar çalışırken diskteki sanal bellek yerine fiziksel RAM belleği kullanır. Sanal bellek sabit disk tabanlı olduğundan hareketli parçalara sahip sabit diskler çok enerji tüketir. Fakat RAM eklemek de enerji tüketmek anlamına gelir. Eğer yoğun bellek kullanımı gerektiren uygulamalar kullanmayacaksanız bu maddeyi atlayabilirsiniz.

Optik sürücüde disk tutmayın
DVD, Blu-ray gibi optik sürücüler de hareketli parçalara sahip olduğundan sürücüde disk tuttuğunuzda sıklıkla verileri okumak için disk döndürüleceğinden hem gürültü hem de enerji tüketimi artar.

Pilinize iyi bakın
Kullandığınız bilgisayar modeli ve pil türüne göre en ideal kullanım koşullarını belirlemeye çalışın. Lityum iyon dışındaki pillerde haftada bir mutlaka pili tamamen doldurun ve tamamen boşaltın. Lityum iyon pil kullanıyorsanız pili hiçbir zaman tamamen boşaltmayın.

Bekleme yerine hazırda beklet modunu kullanın
İşletim sistemlerinin sunduğu 'bekleme' veya 'uyku' modları pilden az da olsa sürekli olarak enerji tüketir. Bilgisayarı kullanmayacağınız zaman 'hazırda beklet' seçeneğiyle tamamen kapanmasını sağlayın. Bu modda bilgisayar hızlıca yeniden açılabilir.

Güç seçeneklerini düzenleyin
Windows Denetim Masası içerisindeki Güç Seçenekleri'ne göz atın ve gerekli düzenlemeleri yapın. Vista kullanıyorsanız pildeyken 'güç tasarrufu' modunu seçerek daha uzun süre kullanabilirsiniz.

Gereksiz cihazları kapatın
Çevirmeli modem veya kullanılmayan benzeri diğer cihazları Aygıt Yöneticisi üzerinden tamamen devre dışı bırakabilirsiniz. Böylece tekrar açana kadar erişilemeyecek, dolayısıyla enerji tüketmeyeceklerdir.

(cnet)
Kullanıcı avatarı
ensiformis
Moderator
Moderator

Re: Dizüstü pil ömrünü artırmanın yolları..

Mesajgönderen eyoruk » 14 Mar 2009, 21:14

İlk şarj uzun yapılacak tamamdır..
Sonrasında Vista kurmak falan... Şu da varmış Vista kurulum sırasında şarj biterse geri dönüş yokmuş ? sanırım..

Benim merak ettiğim şu ; malum kısa sürüyor. 2 saat sonra şarj bitince işimiz bitmeyecek tabi ki , makina çalışırken , batarya bitmek üzere iken, adaptörü prize takmak veya yine makinayı bu şekilde kullanmak, %100 e ulaştığında tekrar çıkarıp % 5 e indiğinde tekrar takmak vss..gün içinde böyle devam edip 10 saat kadar kullanmak ne kadar yanlış ? Yani pil ömrüne çok etki eder mi ? Ben böyle kullanmayı düşünüyorum çünkü. Yani öbür türlü 5 saat de 2 kez şarj etmek ..?? :
eyoruk

Mesajgönderen ensiformis » 15 Mar 2009, 01:16

eyoruk yazdı:İlk şarj uzun yapılacak tamamdır..
Sonrasında Vista kurmak falan... Şu da varmış Vista kurulum sırasında şarj biterse geri dönüş yokmuş ? sanırım..

Benim merak ettiğim şu ; malum kısa sürüyor. 2 saat sonra şarj bitince işimiz bitmeyecek tabi ki , makina çalışırken , batarya bitmek üzere iken, adaptörü prize takmak veya yine makinayı bu şekilde kullanmak, %100 e ulaştığında tekrar çıkarıp % 5 e indiğinde tekrar takmak vss..gün içinde böyle devam edip 10 saat kadar kullanmak ne kadar yanlış ? Yani pil ömrüne çok etki eder mi ? Ben böyle kullanmayı düşünüyorum çünkü. Yani öbür türlü 5 saat de 2 kez şarj etmek ..?? :

-Evet ilk sarj kesinlikle uzun yapılmalı ;) Vista vs kurulumunda,notebook'un prize takılı olup olmadıgını kontrol ediyor bilgisayar.Eger değilse devam etmeye izin vermiyor :!:
- 2.olarak dediğiniz yöntem ÇOK yanlıs! makineyi hep prize takılı kullanınız.yada bataryadan yememek için,batarya ile ilişkinizi kesip kullanın (ki bunu da tavsiye etmem,voltaj duşmesi vs. durumda makine zarar gorebilir)
Kullanıcı avatarı
ensiformis
Moderator
Moderator

Mesajgönderen eyoruk » 15 Mar 2009, 01:45

Teşekkürler..
Yani laptop u her zaman için şarj ediliyor vaziyette kullanmalı diyorsunuz..Evet böyle daha iyi olabilir pekala.Hatta olur da .O zaman hiç bitmemiş olur. Ben hani sürekli şarj ediliyor vaziyette kullanmak pil ömrünü kısaltabilir diye düşünmüştüm , o yüzden %10 lara gelince takıp ,bir süre sonra çıkarsak diye sordum ?
Not : Pili çıkartıp elektirik ile çalıştırma gibi olayları hiç düşünmüyorum ,yapmam da.Ani voltaj düşmeleri,elektirik kesintileri allah korusun :!:
eyoruk

Mesajgönderen Akela » 15 Mar 2009, 02:09

Arkadaşlar pil takılıyken %100 e geldiği zaman akım pilden değil direkt adaptörden alınmaya başlar ve pil elektrik kesintisinde şarj çıkarıldığında devreye girer yani sürekli takılı kalması pile bir zarar vermez.

Ancak pil zarar görmesin diye pilsiz direkt elektrikten kullanmakta eyoruk arkadaşımızın dediği gibi makinaya zarar verir.
Akela

Mesajgönderen Chucqk » 09 Ağu 2009, 15:33

sağol
AdiLL
Kullanıcı avatarı
Chucqk
NP-Guru
NP-Guru

Mesajgönderen Teknokolik » 09 Ağu 2009, 16:47

teşekkürler faydalı bilgiler için.

ben bu siteyi neden daha önce keşfetmedim :?
Kullanıcı avatarı
Teknokolik
NP-Fan
NP-Fan

Mesajgönderen fatihaktan » 21 Ağu 2009, 14:46

Merhaba,

23.05.2009 dan berı acer aspire 5738g 643mn-25 satın aldım
pil kullanımı ile ilgili tereddutlerım mevcut

aldığım gun pılı takarak şarj attım şarjı mutekıp kurulumu yaptım ardından pılı cıkartarak kullanmaya başladım
nereden bu bılgıyı aldım hatırlamıyorum ama pılın bılgısayar uzerınde olması (pıl takılı ıken a/c kablo ile besleme) aşırı şarj ve pılın omrunun tukenmesıne yol açar dıye açıklama yapılmıştı.
bazı tartışma sıtelerınde bunun hatalı oldugu voltaj yukselmesı durumunda cıhazın zarar gorebılecegı yazılıyor
pılın dolduktan sonra cıhazın şarzı kestıgı ve a/c power ıle beslendıgı yazılmıs
dun akşam kullanımm kıtapçıklarını vs karıştırdım ancak bır sey bulamadım
bu ozellık her marka ve her modelde mevcut mudur?
eğer pil şarj olduktan sonra cıhaz a/c power ıle beslenıyor ve pılı kullanmıyor ıse voltaj problemı gene cıhazı etkılemez mı
fatihaktan

Mesajgönderen fatihaktan » 21 Ağu 2009, 14:47

Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim
fatihaktan

Mesajgönderen sequoia » 21 Ağu 2009, 19:38

bu ozellık her marka ve her modelde mevcut mudur? evet....

eğer pil şarj olduktan sonra cıhaz a/c power ıle beslenıyor ve pılı kullanmıyor ıse voltaj problemı gene cıhazı etkılemez mı.. pil takılı olsun ya da olmasın voltaj problemi cihazı etkilemez. Ama pil takılı değil ise elektrik kesildiğinde makine direk kapanacağı için sabit disk sürücüsünde bad sector dedigimiz kötü yüzeyler olluşabilir ve ayrıca veri kaybı yaşayabilirsiniz.

Tavsiye şudur. Pil sürekli takılı olsun. Haftada bir tam olarak pili boşaltın. Elektrik kesilmelerinde ac gücü cekerek pilin tam boşalmasını sağlayın.

Pik tam boşalmadan ac güce takmayın. ( istisnalar muhakkak ki olacaktir. )
Kullanıcı avatarı
sequoia

Sonraki

Dön Genel / Diğer Konular

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir