External Harddisk

Diğer kategorilere girmeyen konuları bu başlık altında dilediğiniz şekilde tartışabilirsiniz.

External Harddisk

Mesajgönderen serhatkatliam » 24 Mar 2008, 17:40

Selamlar NP üyeleri, sizlere danışmak istediğim bir konu var. Yazın almayı planladığım bir notebook var, ama harddisk hızı 4200RPM. Bir oyn için düşük bir hız bence.Elimde 7200RPM olan harici harddisk var. Bunu USB ile bağladıktan sonra oyunu harddiske kursam (USB hızı 2.0), oyun hızını kaldırır mı diye merak ettim.
Kafamda Crysis var ilk kuracağım, ama daha öncesinde sizlerin bilgisine danışmak istedim.
serhatkatliam

Re: EXternal HARDDİSK

Mesajgönderen Rebel » 24 Mar 2008, 20:52

Sayın Serhat,
Öncelike şunu söyleyeyim, 4200RPM hızında bir diske sahip makineyi bence tercih etmeyin. Günümüzde artık 7200RPM hıza sahip notebook diskleri üretillirken 4200RPM hızında bir disk almak pek mantıklı değil.

Gelelim diğer sorunuza. Harici disk olarak ne marka ve model takarsanız takın USB 2.0 veri yolunu kullanacaktır. Disk üreticileri 1 Megabyte'ı 1000 Kilobyte olarak kabul ederler.. USB 2.0 veri yolu saniyede 480 Mb/s (megabit) lik bir transfer hızı demektir. Megabyte cinsine cevirirsek 48 MB/s (megabyte) yapar. SATA II'nin teorik hızı 3.0 Gb/s olarak açıklanmaktadır. Bu da 300 MB/s yapar. Yani notebook içerisindeki bir sabit disk bir USB 2.0 arabirimini kullanan harici diskten 6 kat daha hızlıdır.

Örnek verecek olursak harici USB sabit diskimden film seyrederken takılmalar olmakta; ama bu filmi makinemin kendi diskine kopyalayıp seyrettiğimde bu takılmalar yaşanmamaktadır.

Sonuç olarak harici bir diske oyun kurmak pek mantıklı değil.
Herkes birgün Beşiktaş'lı olmasın, bırakın o ayrıcalık bizde kalsın...
ACER Aspire Timeline 4810T
Kullanıcı avatarı
Rebel
Dizüstü Bilgisayar Uzmanı

Re: External Harddisk

Mesajgönderen Ghaash » 25 Mar 2008, 03:21

İyi bir aciklama olmus ancak benim Packard Bell'in sitesinde eSATA ile ilgili soyle bir aciklama var:

Yüksek Hızlı eSATA Bağlantısı

Bilgisayarınızın yanında kullandığınız harici disklerde resim, film ve veri gibi bir çok önemli bilginizi saklamaktasınız. Ancak gerek USB, gerekse Firewire bağlantıları üzerinden büyük dosyaların aktarımı uzun süre alabilir. Oysa ki; bilgisayarın içinde ana sisteme doğrudan bağlıymış gibi, performansla çalışan eSATA arabirimi bu işlemleri inanılmaz hızlarda yapabiliyor. Hatta e-SATA arabiriminden bağlı diskler üzerinde program ve oyunlar kurabilir ve sanki bilgisayarda kuruluymuş gibi kolay ve hızlı bir şekilde kullanabilirsiniz.

Bu eSATA sizin bahsettiginiz SATAII'den fakli bir sey midir? Yoksa bunlar USB 1'den mi bahsediyorlar. Ayrica benim bildigim kadarıyla da SATA girisler artik normal harddisclerde de kullaniliyor ve normal IDE girislerden daha hizli. Yani kullanilacak notebookun bir external SATA girisi varsa bu USB'den daha hizli olmasi gerekmez mi?
Packard Bell MB86 - P - 015
Kullanıcı avatarı
Ghaash
Moderator
Moderator

Mesajgönderen Rebel » 25 Mar 2008, 11:10

eSata. external sata.. sata2'nin harici olanı. tek fark internal yerine external. usb ile alakası hiç yok. eSata desteğiniz varsa cihanızında ki bu mukemmel bir olay bahsettiğiniz konuların hepsi doğru, normal dahili diskiniz gibi tüm yazılımlarınızı kurabileceğiniz bir disk. ama serhat bey FZ serisi bir VAIO almak istedigi için şu anda VAIO'ların eSata desteği yok.
Kullanıcı avatarı
Rebel

eSata nedir.?

Mesajgönderen Rebel » 25 Mar 2008, 11:42

eSATA, harici SATA anlamında, External SATA demektir. Tek başına yeni bir standarttan ziyade, SATA standardı için "dışarıya" bir uzatma olarak düşünebilirsiniz. eSATA arabiriminin çıkış amacı, bilgisayar dışına koyduğumuz harici diskler için sağlıklı ve hızlı bir bağlantı kurmak. Şu anda harici depolama için yaygın olarak kullanılan Hi-Speed USB ve Firewire 400 (IEEE 1394b) gibi arabirimlerin özellikle performans tarafındaki kısıtlamalarından kurtulurken, uygulamada da kolaylık sağlıyor.

eSATA, doğası gereği en yüksek değerine daha yakın sonuçlar verebiliyor, çünkü USB ve Firewire'daki ara "çeviri"ye ihtiyaç duymuyor. USB ve Firewire disk kutularının içindeki diskten gelen veri, bilgisayara iletilmek için ilgili arabirime bağlı olarak farklı bir biçime çeviriliyor, kabloyla bilgisayara iletildikten sonra da işletim sistemi tarafından normal bir depolama alanı olarak görülebilmesi için tekrar eski biçimine getiriliyor. Bu da aktarıma getirdiği ek yük nedeniyle hızı düşürüyor. eSATA'da ise teknik açıdan bir çevirme işlemi gerekmediği için uygulamadaki aktarımın teorik aktarıma oranı daha yüksek kalıyor.

eSATA'da harici olmaktan kaynaklanan sorunların önüne geçmek için SATA'ya göre belli önlemler düşünülmüş:

Kablo uzunluğu 2 metreye çıkarılmış. Harici bir diskin bilgisayara yakın durmaması olasılığı daha fazla, bu yüzden gerekli bir özellik.
Kablo uzadığı için, elektromanyetik etkilere karşı koruma artırılmış. SATA kablosunda ayrı ayrı korunmuş hatların üzerine bir plastik kaplama yapılırken, eSATA'da hatların dışına ek bir koruma ve üzerine plastik kaplama geliyor. Bu nedenle eSATA kablosu daha kalın.
Uzayan mesafe kabloda gerilim düşümünü artıracağından voltaj sınırları genişletilmiş. Gönderen tarafındaki voltaj artarken, alıcı tarafındaki minimum hassasiyet düşürülmüş.
Konnektörler, hem yapılması önerilmeyen bağlantıları engellemek, hem de sağlamlık ve elektriksel özelliklerin korunması amacıyla değiştirilmiş. eSATA konnektörleri elektrostatik boşalma gibi etkenler gözönünde bulundurularak daha iyi toprak bağlantılarına sahip, yuvasında daha derine giriyor ve dahili konnektörlerin 100 katı çıkarma-takmaya dayanacak şekilde üretiliyor.
esata2.jpg
esata2.jpg (22.67 KiB) 1100 kere görüntülendi

eSATA kablosu daha kalın ve konnektörü de farklı.

eSATA'nın kullanım alanları olarak harici bağlanan ve yüksek performans beklenen depolama ortamlarını düşünebilirsiniz. Firewire ve USB'ye göre yüksek performansı nedeniyle hızlı harici disklerle bunları barındıran disk kutularında kullanımı ilk akla gelen. Ayrıca depolama sunucusu ihtiyaçlarına paralel ilerleyen ürünler arasında harici RAID kutuları da var. USB ve Firewire'a göre belirgin şekilde yüksek aktarım hızı, darboğaz olma olasılığını en aza indiriyor. Ek bir fayda olarak daha önce söylediğimiz USB/Firewire ile iletilebilecek biçeme dönüştürmekten kurtulunmasının maliyete etkisi geliyor. Bu dönüşüm ek bir yonga ile gerçekleştiriliyor, eSATA ile bu yongaya gerek kalmayacağı için yaygınlaşmasıyla birlikte fiyat olarak da ufak bir avantaja sahip olabilir.

Alıntıdır.
Kullanıcı avatarı
Rebel

Mesajgönderen serhatkatliam » 25 Mar 2008, 17:06

Sayın Engin bey,öncelikle ilginiz için teşekkürler,alcağım model VAIO FZXXZ olacak,xx dememin sebebi yazın alcağım için ozaman hangi seri gelir bilemiyorum,z serilerinde ise bilginiz dahilinde 300gb 4200 rpm harddisk vardır,sizce bu kombinasyonlu makineden düşük rpm için vazmı geçmeliyim(zor aslında vazgeçmem :) ),yoksaa yüksek rpm alıp taksam garanti dışında kalır mı?
Aslında amacım oyun değil ama okadar övüyorum,beni birinin karşısında mahcup bırakmasını istemiyorum doğrusu
serhatkatliam

Mesajgönderen Rebel » 25 Mar 2008, 17:19

Serhat bey, isterseniz modelinize yazın karar verelim, alacağınız tarihte belki e-Sata'lı modeller çıkar. Sony bazen beni şaşırtmakta açıkcası. 4200 rpm bir disk koymasını nedenini anlamak mümkün değil. Ama muhtemelen sizin alacağınız tarihe kadar farklı modeller çıkacaktır.
Kullanıcı avatarı
Rebel

Mesajgönderen serhatkatliam » 25 Mar 2008, 17:23

haklısınız,yine de teşekkürler,ozaman zaten siz bilgisi olanlara danışıcam alcağım dönmede,ama dediğniz gibi SONY bir şekilde şaşırtmayı başarıyor,umarım benim vaktime kadarda bi güzellik yapar kullanıcılarına hehe :)
serhatkatliam

Mesajgönderen Rebel » 25 Mar 2008, 17:36

serhatkatliam yazdı:haklısınız,yine de teşekkürler,ozaman zaten siz bilgisi olanlara danışıcam alcağım dönmede,ama dediğniz gibi SONY bir şekilde şaşırtmayı başarıyor,umarım benim vaktime kadarda bi güzellik yapar kullanıcılarına hehe :)

:) muhtemelen yapacaktır. her marka yeniliklerle geliyor.
Kullanıcı avatarı
Rebel

Mesajgönderen serhatkatliam » 25 Mar 2008, 21:39

:) SONY'nin yenilikleri daha bi heyecan verici oluyor ama ;)
serhatkatliam

Dön Genel / Diğer Konular

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir