gönderen Rebel » 15 May 2008, 11:58
ikiside "core" ailesinden geliyor. core duo mobil ürünler için üretilmiştir. core duo core 2 duo'nun öncüsüdür. iki işlemci arasındaki en önemli 2 fark şudur. ilki l2 ön bellek dediğimiz bellek core duo'larda 1+1 şeklinde dağıtılmıştır. core 2 duo da bu paylaşımlıdır. çekirdeklerden herhangi birisi bu belleği istediği gibi kullanır. Buda performansı olumlu yönde etkilemektedir. Ayrica core duo'larda bu l2 ön bellek max 2 mb'tır ve Front Side Bus hızı 677 mhz ile sınırlandirilmiştir. core2 duo'larda ise bu l2 ön bellek 6 mb'a kadar çıkmakta ve saat hızıda 1333 mhz'ye kadar çıkabilmektedir.
Diğer önemli farklılık ise core duo sadece 32 bit desteklidir. core 2 duo'nun ise 64 bit desteği bulunmaktadır. Şu anda bu destek işimize yaramasada ileride 64 bit işletim sistemlerinin yaygın olarak kullanılmaya baslamasi ile farkını hissettirecektir.. Yani core duo'lar ile 64 bit işletim sistemini kullanamazsınız.
Sonuç olarak dizüstünü ne amaçla kullanacağınıza bağlı tüm bu yorumlar. Egerki sadece ofis ortamında çalışacaksanız, tek işiniz internet, office programlari ise ve ayni anda 3-4 işi bir arada yapmayacaksanız yuksek maliyetlere gidip core2duo almamin bir önemi yok kanaatimce. Zaten intelin bu tip işlemcileride üretim amacı budur. Maliyeti düşürmek ihtiyaca göre ürün üretmek, son kullanıcıya ucuz ürünler sunabilmek.
4-5 senede bir makine değiştirmek zorunda oldugumuzu düşünürsek ve bahsettigim gibi ofice ortamında kullanacaksanız fazla bir bedel ödemeye gerek yok.
Ama işiniz sadece bilgisdayarla ise, onunya yatip onunla kalkiyorsaniz, performans isteyen programlar kullanıyorsanız, oyunada merakınız var ise, çalışırken internette gezinip muzikte dinlleyip veya tv seyredeyim derseniz tabiki sizin işlemciniz core 2 duo ailesinden alabileceğiniz en yuksek model olmalidir.
Herkes birgün Beşiktaş'lı olmasın, bırakın o ayrıcalık bizde kalsın...
ACER Aspire Timeline 4810T